exel pierwiastek 4-tego stopnia
Madzia: jak się liczy pierw 4−tego stopnia w exelu?
26 sty 21:11
Bogdan:
np. stosując wykładnik 1/4
26 sty 21:16
Madzia: chodzi mi o liczby zespolone
26 sty 21:21
Madzia: czy w ogóle jest taka funkcja w exelu?
26 sty 21:22
AS: Do licha ciężkiego − to podawaj od razu dokładny problem.
26 sty 21:23
Madzia: przepraszam
26 sty 21:24
Trivial: W excelu w ogóle jest jakakolwiek obsługa liczb zespolonych?
26 sty 22:11
danny: Istnieje taka możliwość ale trzeba napisać sobie specjalne 'makra'

całki w excelu też można
26 sty 23:46
AS: Szukałem,ale nie znalazłem żadnej procedury gotowej na obliczenie pierwiastka z liczby
zespolonej.
Proponuję rozwiązanie oparte na wzorze Moivre'a
Dane: z = a + b*i = r*(cos(f) + i*sin(f)) gdzie r =
√a2 + b2
cos(f) = a/r , sin(f) = b/r
| | f + 2*k*π | |
zn = n√a + b*i = n√r*(cos(fn) + i*sin(fn)) gdzie fn = |
| i k = 0,1,2,...,n−1 |
| | n | |
Wypełnić pola Excela danymi
A B C D E F G H I
1 n k a b r f fn cos(fn) sin(fn)
2
W A2 wpisać n (stopień pierwiastka) , w C2 i D2 wartości a i b
Kolumnę B2..B5 wypełnić ciągiem liczb 0,1,2,3 (przy pierwiastku st. 4−ego)
W E2 wpisać =pierwiastek(C2
2 + D2
2)
W F2 wpisać =ACOS(C2/E2)
W G2 wpisać (F2 + 2*B2*Pi)/A2
W H2 wpisać =COS(G2)
W I2 wpisać =SIN(G2)
potem powielić obliczenia
27 sty 11:13