CIĄGI
Glourious: Witam, mam prośbę, prosze o rozwiązanie tych "kilku" zadań z ciągów. Nie mam czasu na nauke
teraz, musze sie nauczyć schematów..
1. Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an=log5(4n+5). Wówczas an=3 gdy
n=4
n=5
n=17
n=30
2. Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym an=−6*5n+1. Ile jest równy iloraz tego
ciągu?
3. Jeśli (2,x,5) jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach, to x=...?
4.a5=15, a8=6.Jest to ciąg arytmetyczny.a1 jest 1wszym wyrazem ciągu. Ile jest równe a1
oraz r?
5. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=5n*5n+1.Podaj wzór an+1
6.Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=−n2+9.Ile dodatnich wyrazów ma ten ciąg?
7.Suma a8 i a14 jest równa 28. Ile wynosi a11
8.Jeśli suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest określona wzorem 3n2+5n to drugi
wyraz tego ciągu jest równy....?
9.Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an=7*(13)n+5 jest geometryczny
10. Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Pierwsza liczna jest czterokrotnością drugiej. Suma
kwadratów wszystkich trzech jest równa 84. Wyznacz te liczby.
11. Rozwiąż równanie −5+8+21+...+x=1899.
26 sty 20:56
sensit: 3. x = (2+5)/2 = 3,5
26 sty 22:06
Glourious: ma ktoś coś?
26 sty 22:48
ICSP: Po prostu nam się nie chce ruszać takich banalnych zadań

. JUż patrze.
26 sty 22:54
ICSP: Zad1
aN = 3
3 = log5(4n + 5) ⇔ log5 125 = log5(4n + 5) ⇔ 125 = 4n + 5 ⇔ 4n = 120 ⇔ n = 30
26 sty 22:56
ICSP: Zad2
an = −6* 5n+1 = −6 * 5n−1 * 25
q = 5. Tutaj lepiej żeby ktoś mnie sprawdził bo już śpiący jestem.
26 sty 22:57
ICSP: Zad3
x2 = 2*5 ⇔ x2 = 10 ⇔ x = √10 v x = −√10 − to drugie jest sprzeczne co wynika z treści
zadania czyli tylko x = √10.
26 sty 22:59
ICSP: Zad 4
a5 = a1 + 4r
a8 = a1 + 7r
15 = a1 + 4r
6 = a1 + 7r
Sam rozwiążesz ten układ równań.
26 sty 23:01
ICSP: an+1 = 5n+1 * 5n+2. Raczej tak ale tez by się przydało sprawdzenie.
26 sty 23:02
Trivial: ICSP, widzę, że się rozkręciłeś.

Liczysz niczym wolfram.
26 sty 23:03
ICSP: Zad 6
an >0
−n2 + 9 >0
n2 <9 ⇔ n ∊ (−3:3). Uwzględniając ze to jest ciąg i że musi mieć wyrazy naturalne dodatnie
wychodzą następujące wyrazy: a1 i a2.
26 sty 23:04
ICSP: Formę złapałem. Zero to liczba dodatnia czy nie? Bo według mnie jest nieujemna.
26 sty 23:05
Trivial: ani dodatnia, ani ujemna (nieujemna i niedodatnia)
26 sty 23:05
ICSP: W siódmym założe że jest to ciąg arytmetyczny.
a14 = a11 + 3r
a8 = a11 − 3r
a14 + a8 = 28 ⇔ a11 + 3r + a11 − 3r = 28 ⇔ 2a11 = 28 ⇔ a11 = 14
26 sty 23:08
ICSP: Zad 8
n = 2
3 * (2)2 + 10 = 3 * 4 + 10 = 22 − suma dwóch początkowych wyrazów
n = 1
3 * 1 + 5 = 8 − suma jednego poczatkowego wyrazu
22 − 8 = 14 − drugi wyraz.
26 sty 23:10
ICSP: Zad 9
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | | 1 | |
an = 7 * ( |
| )n+5 = 7 * ( |
| )n−1 * ( |
| )6 = |
| * ( |
| )n−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 729 | | 3 | |
Trival sprawdzisz to?
26 sty 23:14
Trivial:
hm..
| an+1 | | 1 | |
| = |
| − niezależne od n ⇒ a n − geometryczny.  |
| an | | 3 | |
Można też rozpisać na a
n+1, a
n+2 i sprawdzić czy:
a
n+12 = a
n*a
n + 2
26 sty 23:18
ICSP: Zad 11
a
1 = −5
r = 13
| | 2a1 + 13n − 13 | |
1899 = |
| * n ⇔ 3798 = n(−23 + 13n) ⇔ 13n2 − 23n − 3798 = 0 |
| | 2 | |
Δ = 198025
√Δ = 445
| | 23 − 445 | |
n2 = |
| − sprzeczne |
| | 26 | |
x = −5 + 13n − 13 ⇔ x = 216
26 sty 23:26
ICSP: Wszystkie chyba że któreś niechcący pominąłem

26 sty 23:26
Glourious: ile masz lat, bo jak więcej niż 18 to masz syytą flaszkę
26 sty 23:38
ICSP: Już ponad. Wczoraj nawet mnie spisali

. Prawie mandacik się zarobiło.
26 sty 23:43
Glourious: dostałem ostanio 100 zł
kocham PPP − Polskie Państwo Policyjne
26 sty 23:46
ICSP: JA jak przebiegałem o 1 w nocy przed radiowozem na przejściu na czerwonym świetle. Myślałem że
wyłączają światła na noc a tu niespodzianka.
26 sty 23:48
ICSP: Zad 10
x − pierwsza
y = x+r − druga
z = 2x + r − trzecia
x
2 + (x+r)
2 + (x+2r)
2 = 84
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| x2 + |
| x2 = 84 |
| | 16 | | 4 | |
16x
2 + x
2 + 4x
2 = 1344
21x
2 = 1344
x
2 = 64 x = 8 v x = −8
Dla x = 8 r = −6
LIczby x = 8 , y = 2 , z = −4
Dla x = −8 r = 6
Liczby x = −8 , y = −2 , z = 4
27 sty 00:05
ICSP: Mój błąd z = x + 2r
27 sty 00:10