ważne:)
deutscher: stojak na plakat ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 2.4 m i wysokośći 2m.naklejony
na stojak plakat ma mieć kształt prostokąta(wpisanego w trójąkąt) jakie wymiary musi miec
prostokąt aby powierchnia plakatu zajmowała jak największą część powierchni trójąta?


panowie jak to zrobić

z góry dzięki za pomoc


:
26 sty 20:47
deutscher: 
?
26 sty 21:13
Kejti: pytanie do panów, więc panie milczą
26 sty 21:16
26 sty 21:19
deutscher: ?
26 sty 21:29
26 sty 21:39
Basia: Rysuję, to potrwa
27 sty 00:21
Basia:

tr.DSC ~ tr.AFC
stąd
2x = 1,2(2−y)
P=2x*y = 1,2(2−y)*y = −1,2y
2+2,4y
a ta funkcja osiąga maksimum (bo a= −1,2 <0) dla
a to jest niemożliwe, bo wtedy x=0
gdzieś musi być błąd, albo coś w tym zadaniu jest nie tak
27 sty 00:36
27 sty 00:40
Basia:
nie;
to jest funkcja zmiennej y
z=f(y) = −1,2y2+2,4y
czyli taka jak
f(x) = −1,2x2+2,4x
nie interesuje mnie wartość maksimum
pytam dla jakiego argumentu ona to maksimum osiąga
27 sty 00:45
ICSP: 1,2 * 2 = 2,4 a nie 1,2.
27 sty 00:50
ICSP: i wtedy wychodzi że y = 1.
27 sty 00:50
Basia:
P=2x*y = 1,2(2−y)*y = (2,4−1,2y)*y = 2,4y − 1,2y2 = −1,2y2+2,4y
27 sty 01:02
ICSP: a = −1,2
2a = −2,4
b = 2,4
−b = −2,4
| −b | | −2,4 | |
| = |
| = 1. I co dalej? |
| 2a | | −2,4 | |
27 sty 01:03
Basia:
no i tu jest błąd; nareszcie go znalazłeś
| | −b | | −2,4 | |
ymax = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −2,4 | |
x
max = 1,2(2−1) = 1,2
jest to kwadrat o bokach 2x=2,4 i y=2,4
koniec zadania
27 sty 01:07
ICSP: Jakim cudem może być to kwadrat o boku 2,4 skoro bok trójkąta ma 2,4?
27 sty 01:10
ICSP: Według mnie x = 0,6. a y = 1
27 sty 01:11
ICSP: Więc na końcu powstaje prostokąt o bokach. długości x = 1,2 oraz y = 1
27 sty 01:13
Basia:
a dobrze; już mi się oznaczenia pomyliły
y=1
2x = 1,2(2−1)=1,2
prostokąt ma wymiary: 2x=1,2 y=1
(tak sobie narysowałam, a potem mi się pokiełbasiło; bok to 2x nie x)
27 sty 01:17
ICSP: Teraz można iść w spokoju spać

Dobranoc wszystkim.
27 sty 01:18