rozloz na czynniki
klara: mam takie zadanie i nie wiem czy dobrze mysle:
Rozłóż na czynniki:
x3+x−2x2−2=x3−2x2+x−2=x(x2−2x+1)−2
x3−x2−3x+3=x(x2−x−3)+3
26 sty 20:43
Basia:
źle;
x3+x−2x2−2 = x(x2+1)−2(x2+1) = (x2+1)(x−2)
26 sty 20:49
jo: Nie tak...
x3+x−2x2−2 = x(x2+1) −2(x2+1) = (x−2)(x2+1)
Drugie podobnie.
26 sty 20:49
ICSP: x3 − 2x2 + x − 2 = x2(x−2) +(x−2). Teraz wyłaczam wspołnycz czynnik(x−2) przed nawias i
wychodzi
(x−2)(x2 + 1)
26 sty 20:49
ICSP: Ostatni...
26 sty 20:49
Święty: x2(x−2)+x−2=(x2+1)(x−2)
Drugie podobnie
26 sty 20:50
klara: dzieki wielkie
26 sty 20:56