asymptoty pionowe funkcji
motka54: mógłby ktoś jakoś wmiare wytłumaczyć mi jak to zrobić
takie zadanka
26 sty 20:41
Basia:
asymptoty pionowe mogą być tylko w punktach, w których funkcja nie jest określona czyli
dla x1=1 i x2=−2
musisz teraz policzyć:
limx→ −2−f(x)
limx→ −2+f(x)
jeżeli chociaż jedna = ±∞ masz asymptotę pionową x=−2
limx→ 1−f(x)
limx→ 1−f(x)
jeżeli chociaż jedna = ±∞ masz asymptotę pionową x=1
26 sty 20:47
motka54:
26 sty 20:54
motka54: mogła byś dalej do końca napisać
26 sty 20:56
Basia:
nie mogła bym; ale ostatecznie mogłabym jedną policzyć
druga identycznie
| | 2x+1 | |
limx→−2− |
| = |
| | (x−1)(x+2) | |
| | 2x+1 | | 1 | |
limx→−2− |
| * |
| = |
| | x−1 | | x+2 | |
| | 2x+1 | | 1 | |
limx→−2− |
| * limx→−2− |
| = |
| | x−1 | | x+2 | |
| −4+1 | | 1 | | −3 | |
| * |
| = |
| *(−∞) = 1*(−∞) = −∞ |
| −2−1 | | 0− | | −3 | |
| | 2x+1 | |
limx→−2+ |
| = |
| | (x−1)(x+2) | |
| | 2x+1 | | 1 | |
limx→−2+ |
| * |
| = |
| | x−1 | | x+2 | |
| | 2x+1 | | 1 | |
limx→−2+ |
| * limx→−2+ |
| = |
| | x−1 | | x+2 | |
| −4+1 | | 1 | | −3 | |
| * |
| = |
| *(+∞) = 1*(+∞) = +∞ |
| −2−1 | | 0+ | | −3 | |
26 sty 21:02
motka54:
lim
F(x) =∞
x→−2
lim + f(x)=−∞ dobrze to jest

?
x→−2
26 sty 21:04
motka54: ok już wiem dzieki
26 sty 21:05
motka54: wyszło ze są w obu punktach asymptoty dobrze
26 sty 21:20