matematykaszkolna.pl
help pawel: Niech tn (dla n>=0) oznacza liczbe slow dlugosci n nad alfabetem {a,b}, ktore nie maja ciagu kolejnych liter ab (tzn litera a stoi kolo litery b w kolejnosci ab). Jaka jest postac jawna ciagu tn?
26 sty 20:33
Basia: mnie to nie daje spokoju za diabła nie umiem tego zapisać pewnie coś knocę, może trzeba przespać
27 sty 01:25
Basia: wydaje mi się, że tn = n+1, ale nie potrafię tego porządnie udowodnić
27 sty 03:37
Basia: t1 = 2 (oczywiste "a" i "b") t2 = 3 ("aa" "bb" "ba") t3 = 4 z każdego z poprzednich mogę zrobić dwa z "aa" mam "aaa" i "baa" z "bb" mam "bba" i "bbb" z "ba" mam "baa" i "bba" ale "baa" i "bba" mam dwa razy czyli t3 = 2*t2−2 = 2*3−2 = 6−2 = 4 = 3+1 tn−1 = n−1+1 = n liczę tn z każdego zrobię 2 czyli 2*tn−1 ale n−1 mi się powtórzy tn = 2tn − (n−1) = 2n−n+1 = n+1 tylko, ze to nie jest taki naprawdę porządny dowód
27 sty 03:45
Basia: Dobrze myślałam, że trzeba to przespać. Proste to jak..... buduję ciąg n−elementowy jeżeli na miejscu k wystąpi "a", to już na żadnym następnym nie mogę wstawić "b" ⇒ możliwości jest tyle na ile sposobów mogę w tym ciągu wstawić pierwszy raz "a" pierwsze "a" może znaleźć się na miejscu 0 (same "b"), 1,2,3,...,n ⇒ mamy n+1 możliwości ⇒ tn = n+1 c.b.d.o.
27 sty 13:33