wzory Viete'a
Zuza: potrzebowałabym pilnie o pomoc w zadaniu bo nie bardzo pamietam jak sie robilo takie zadania.
dla jakiej wartości parametru m równanie (m+2)*x2−4mx+(4m−1)=0 ma 2 pierwiastki dodatnie.
26 sty 19:48
Święty: warunki:
Δ>0
a≠0
x1x2>0
x1+x2>0
26 sty 19:52
Wojteq25: a nie tak przypadkiem Δ ≥ 0 ?
26 sty 19:57
Kejti: nie, bo mają być dwa pierwiastki. Gdy Δ=0 pierwiastek będzie tylko jeden.
26 sty 20:00
Basia:
dla Δ=0 ma jeden pierwiastek dwukrotny
26 sty 20:00
Zuza: a tak bardziej lopatowo...bo dawno nie mialam matmy i nie czaje kompletnie
26 sty 20:06