Równanie różniczkowe I rzędu
Kaśka: Witam
Potrzebuję PILNIE zrobić na jutro te zadania, na razie podam jedno(jest mi ono potrzebne do
zaliczenia matematyki)
a) y'+2xy=2x3
Zadanie to :rozwiąż równianie różniczkowe I rzędu.
Proszę, pomóżcie!
26 sty 19:43
Basia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_r%C3%B3%C5%BCniczkowe
Równania postaci y'(x) = p(x) y(x) + q(x)
u Ciebie
y' = −2xy+2x
3
czyli
p(x) = −2x
y(x) = x
q(x) = 2x
3
P(x) = ∫p(x)dx = ∫−2x dx = −x
2+C
y(x) = (C + ∫2x
3*e
x2dx)*(−x
2)=
−x
2(C + 2∫x
3*e
x2dx)
J=∫x
3*e
x2 dx
policz przez części
f(x) = x
3 f'(x) = 3x
2
| | ex2 | |
g'(x) = ex2 g(x) = |
| |
| | 2x | |
| | ex2 | |
J= x3( |
| − 3∫x2*ex2 dx = |
| | 2x | |
i tak dalej
jeszcze dwa razy przez części
26 sty 20:20
Kaśka: Nawet nie wiem o co w tym chodzi, a muszę mieć to rozwiązane. Kurcze.
26 sty 20:23