przekatne graniastoslupa
wiktor: Krawedz podstawy graniastosupa prawidlowego czworokatnego ma dluosc 5 cm. Oblicz pole
powierzchni calkowitej tego granastoslupa jesli przekatna jego sciany bocznej tworzy z
przekatna graniastoslupa kat 30 stopni
POMOCY

!
31 sty 20:50
Bogdan:
Graniastosłup ABCDA'B'C'D'.
Jednym z trójkątów zawierających przekątną graniastosłupa i przekątną jego ściany
bocznej jest trójkąt:ABD', w którym kąt D'AB jest prosty, kąt AD'B ma miarę 30o,
|AB| = 5.
Obliczamy korzystając z tego trójkąta długość przekątnej AD' ściany bocznej:
|AD'| / 5 = ctg30o stąd |AD'| = 5√3
Z prostokątnego trójkąta ADD' z tw. Pitagorasa obliczamy wysokość
graniastosłupa DD':
|DD'| = √|AD'|2 - |AD|2 = √75 - 25 = 5√2
Mając wysokość graniastosłupa = 5√2 i długość krawędzi podstawy = 5
obliczysz łatwo pole powierzchni całkowitej.
1 lut 01:17