Całki
Milka: Obliczyć pole obszaru leżącego pod osią OX i ograniczonego przez parabolę y=1−x
2 i proste
y=−x−1, y=x−1.
Bardzo proszę o pomoc
26 sty 19:27
Milka: Ponawiam prośbę, to bardzo ważne
26 sty 21:30
Basia:
narysuj to sobie i ustal jaki to obszar
musisz znaleźć p−ty wspólne
czyli trzy układy
y = −x−1
y = x−1
y=1−x2
y = −x−1
y=1−x2
y = x−1
jak to policzysz i podasz wyniki, zobaczymy co dalej
26 sty 21:35
Milka: To wiem, pkt wspólne to: A(−2,−3), B(−1,0), C(1,0), D(2,−3), E(0,−1). Tylko nie wiem jakie
całki liczyć, kawałek tej paraboli wychodzi ponad OX i też nie wiem jak to uwzględnić.
∫(−x2+x+2)dx (tutaj oznaczona na górze 0, a na dole 2)
∫(−x2−x+2)dx (góra −2, dół 0). Takie?
26 sty 22:12
Basia:
P= 2*| ∫02 (−x−1) dx − ∫12(1−x2) dx |
albo
P= 2*| ∫−20 (x−1) dx − ∫−2−1(1−x2) dx |
bo te obszary są przystające
26 sty 22:28