rozwiąrz układ równań. Prosze o pomoc
Trialking: rozwiąż układ równań:
u= 1- log2x
2y=x+1
31 sty 19:46
Trialking: tam u góry zamiast u ma być y

sry za pomyłkę
31 sty 19:47
Bogdan:
Czy jest tak?
y = 1 - log2x
2y = x + 1
31 sty 20:26
Bogdan:
Jeśli tak, to x > 0
1. y = 1 - log2x → log2x = 1 - y → x = 21-y → x = 2 / 2y → 2y = 2 / x
2. 2y = x + 1 → 2 / x = x + 1 → x2 + x - 2 = 0
Rozwiąż rownanie kwadratowe pamiętając, że x > 0 i potem mając obliczone x
oblicz y z 1.
31 sty 20:38
Trialking: Xd dziękuję Ci bardzo
31 sty 20:48