pomocy!!!
jolka;D: przekształcić równanie prostej k: y=3x+1 do postaci odcinkowej
26 sty 18:49
jolka;D:
26 sty 18:54
26 sty 19:09
linh: i gdzie tu jest ten odcinek ? ? i na tym koniec? tak miałaby wyglądać postać odcinkowa?
26 sty 19:12
Bizon: −3x+y=1 to trochę zapomniana postać równania prostej
26 sty 20:49
Bogdan:
| | x | | y | |
Postać odcinkowa |
| + |
| = 1 |
| | a | | b | |
Liczba a jest równa odciętej punktu przecięcia osi x, liczba b jest równa rzędnej punktu
przecięcia osi y.
A = (a, 0), B = (0, b)
| | x | | y | | 1 | |
y = 3x + 1 ⇒ −3x + y = 1 ⇒ |
| + |
| = 1, a = − |
| , b = 1 |
| | | | 1 | | 3 | |
26 sty 20:58