matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać równanie sin(x+π/6) *sin(x-π/6)=1/2 ?
Emil :
Jak rozwiązać równanie sin(x+π/6) *sin(x−π/6)=1/2
26 sty 18:44
M:
5 kwi 15:23
M:
1 cze 13:17
Leszek:
α+β
α−β
korzystam ze wzoru : cosα − cosβ = −2sin
* sin
2
2
α+β
α−β
ale
= x+π/6 oraz
= x−π/6⇒ α = 2x , β = π/3
2
2
czyli cos2x − cosπ/3 = −1 zatem cos2x = − 1/2 ⇒2x = 2π/3 + 2kπ lub 2x = 5π/3 + 2kπ ⇒ x = ........
1 cze 14:55