Oblicz pochodną
Student: Dostałem na dzisiejszym kolokwium przykład taki:
Może to ktoś rozpisać krok po kroku bo wpisując do programu liczącego pochodne wyświetli mi
inny wynik .No prawie inny bo tam chodzi o x w wyniku

Z góry dziękuje za odpowiedź
26 sty 18:37
Student: chciałem napisać o x więcej
26 sty 18:38
bart: | (2x−1)(x−1)−(x2−x+1)*1 | |
| no nie?  |
| (x−1)2 | |
26 sty 18:42
KM: (x
2−x+1)'=2x−1
(x−1)'=1
| | (2x−1)(x−1)−1(x2−x+1) | | 2x2−2x−x+1−x2+x−1 | | x2−2x | |
f'(x)= |
| = |
| = |
|
|
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
Takie coś mi wyszło
26 sty 18:44
bart: ano, mi tez tak wyjdzie
26 sty 18:46
Student: Tak zgadza się już wiem gdzie błąd popełniam

Dziękuje za odpowiedzi
26 sty 18:46
Student: A jeśli chciałbym z tej pochodnej obliczyć ekstrema to co zrobić?
26 sty 18:53
bart: przyrownac to do 0

mianownik mozemy sobie odpuscic, a wiec
x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 u x=2
26 sty 18:58
Student: No i zostało narysować nieszczęsny wykres
26 sty 19:05
bart: no z wykresu wychodzi ze min=2 a max=0 ale przyjmuja te same wartosci, wiec dziwnie jakos
26 sty 19:09
Bogdan:

x ≠ 1
| | x(x − 2) | |
f'(x) = |
| |
| | (x − 1)2 | |
y
max = f(0), y
min = f(2)
Monotoniczność:
f↗(−
∞, 0), (2, +
∞)
f↘(0,1), (1, 2)
26 sty 19:21