Równanie kwadratowe
(***): Wiadomo, że w szatni znajduje się w sumie 168 koszulek. Koszulki poukładane są bardzo starannie
w szafkach z których dwie są większe i mieszczą trzy razy więcej koszulek niż każda pozostała
(„normalna”). Liczba koszulek w każdej szafce normalnej jest o 2 większa od liczby wszystkich
szafek w szatni(łącznie normalne + dwie większe). Ile szafek znajduje się w szatni Realu
Madryt ?
Prosze o pomoc , jakąs podpowiedz może
26 sty 18:29
(***): Proszę o pomoc ;
26 sty 18:49
(***): Proszę o wskazówkę ;
26 sty 19:50
26 sty 20:14
ICSP: czyli w dwóch dużych szafkach znajdzie się 72 koszulki a we wszystkich małych 12* 8 = 96
96 + 72 − 168.
26 sty 20:15
ICSP: I jak zrobiłeś?
27 sty 12:01
(***): nie ;
27 sty 12:52
ICSP: eh
x − liczba koszulek w małej szafce
3x − liczba koszulek w duzej szafce
6x − liczba koszulek we wszytskich dużych szafkach
168 − liczba koszulek
y − liczba małych szafek
xy + 6x = 168
(y+2) + 2 = x
27 sty 18:04