matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Sophie :
wzór ogólny ciągu arytmetycznego: a
n
=a
1
+(n−1)r a
n
+
1
=a
n
+r różnica r: r=a
n
+
1
−a
n
suma ciągu arytmetycznego:
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
Ciąg geometryczny a
n
+
1
=a
n
*q wzór na q:
a
n
+
1
q=
a
n
Wzór ogólny ciągu geo. a
n
=a
1
*q
n
−
1
Suma wyrazów ciągu geo.
1−q
n
S
n
=a
1
*
1−q
26 sty 18:12