rozwiązanie równania
maniek00 : Potrzebuje podowiedzi do zadania

Znajdź wszystkie rozwiązania równania
4cos(2x)sin(2x)+1=0
należące do przedziału (−π;π)
26 sty 18:11
Godzio:
Skorzystaj ze wzory: sin2α = 2sinαcosα (oczywiście chodzi o schowanie do wzoru)
26 sty 18:17
maniek00 : no ale co mi to da?

mam teraz równanie w postaci :
4cos(2x)*2sin(x)cos(x)+1=0
i dalej nie wiem co

próbowałem też rozwinąć cos(2x) ale dalej lipa
26 sty 18:25
Godzio: przeczytaj to co napisałem w nawiasie
26 sty 18:26
Godzio:
2 * 2sin(2x)cos(2x) = 2sin(4x)
26 sty 18:40
maniek00 : nie rozumiem tego

nie ogarniam. mozesz po kolei wytlumaczyć

?
26 sty 18:47
bart: cala filozofia polega na tym ze zapisujesz 4 jako 2*2

a skoro jest wzor 2sinxcosx=sin2x to analogicvznie 2sin2xcos2x=sin4x
26 sty 18:49
maniek00 : aaaaaaa.....

dobre

tego nie zauważylem dzieki wielkie
26 sty 18:56
maniek00 : czyli teraz będzie 4sin(4x)+1=0 ?
26 sty 19:03
maniek00 : *2sin(4x)+1=0
26 sty 19:05
26 sty 19:05
maniek00 : ok a jak dla tego znaleźć jakieś roziązania?
26 sty 19:20
maniek00 : albo inaczej

co trzeba z tym wyrazeniem zrobić zeby znaleźć rozwiązania

?
26 sty 19:21