asymptota
ks: oznaczyc asymptote ukosna w ∞ funkcji f(x)= √x2 − 1 +x
26 sty 17:45
ks:
26 sty 17:47
Basia:
policz
| | f(x) | | √x2−1+x | |
a=limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| | x | | x | |
a potem
b = lim
x→±∞ [f(x)−ax]
asymptota: y=ax+b
26 sty 17:51
ks: ok, tylko kiedy używam x→± ,x→+ itd ?
26 sty 17:53
Basia:
zasadniczo powinno się liczyć oddzielnie przy x→ −∞ i x→+∞
widzę, że tu będzie taka sama (przynajmniej dla a), dlatego napisałam Ci od razu ±
26 sty 17:56
ks: aha czyli jeśli widze ze wynik bedze ten sam w obu przypadkach to zapisuje to jako jeden ?
26 sty 17:58
ks: i czemu w 3 rozwinieciu rownania pojawila sie +1?
26 sty 17:58
ks:
26 sty 18:01
26 sty 18:02
ks: oki

rozumie , tylko co ja mam dalej z tym rownaniem zrobic ?:( mam dosyc powazny z tym
problem
26 sty 18:03
Basia:
| √x2−1 | | √x2(1−1x2) | | |x|√1−1x2 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x | | x | |
a to dla x>0
=
√1−1x2 → 1
a dla x<0
= −
√1−1x2 → −1
czyli przy x→ −
∞ całość → −1+1=0
a przy x→+
∞ całość → 1+1=2
czyli jednak granice są różne
będzie asymptota pozioma lewostronna
i ukośna prawostronna
26 sty 18:14
Basia:
guzik prawda; wyrzuć wszystko do kosza; od dziedziny trzeba zacząć
26 sty 18:15
ks: 
podziwiam.. , nie umie tego za cholere zaczaic
26 sty 18:16
ks: oj oki, to jak mozesz to wytlumacz mi to ?
26 sty 18:17
Basia:
x2−1≥0
(x−1)(x+1)>0
x∊(−∞,−1> ∪ <1,+∞)
nie wyrzucaj do kosza, jednak jest dobrze
26 sty 18:17
ks: hehe oki
26 sty 18:17
Basia:
no i teraz
lim
x→−∞ [ f(x)−0*x} = lim
x→−∞ f(x) = lim
x→+∞ [
√x2−1+x] =
| | (√x2−1+x)(√x2−1−x) | |
limx→−∞ |
| = |
| | √x2−1−x | |
| | x2−1−x2 | |
limx→−∞ |
| = |
| | √x2−1−x | |
| | −1 | | −1 | |
limx→±∞ |
| = |
| = 0 |
| | √x2−1+(−x) | | +∞+(+∞) | |
czyli masz asymptotę poziomą lewostronną y = 0x+0 = 0
czyli oś PX
lim
x→+∞[f(x)−2x] = lim
x→+∞ [
√x2−1+x−2x ] =
lim
x→+∞ [
√x2−1−x ]= lim
x→+∞ U{{
√x2−1−x)(
√x2−1+x)}{
√x2−1+x}=
| | x2−1−x2 | | −1 | | −1 | |
limx→+∞ |
| = |
| = |
| =0 |
| | √x2−1+x | | √x2−1+x | | +∞+∞ | |
czyli masz asymptotę ukośną prawostronną
y = 2x+0 = 2x
26 sty 18:26
ks: dziekuje ci bardzo
26 sty 18:54