Na podstawie zasady indukcji matematycznej, udowodnij:
Rybałtka: Na podstawie zasady indukcji matematycznej, udowodnij:
1/√1+1/√2+1/√3+...+1/√n>√n dla n≥2
26 sty 17:28
Basia:
krok 1
dla n=2
| | 1 | | 1 | | 1 | | √2+1 | | √2(√2+1) | | 2+√2 | |
L= |
| + |
| = 1+ |
| = |
| = |
| = |
| ≈ |
| | √1 | | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
P=
√2≈1,4
L>P
dowód dokładny (bez przybliżeń) wygląda tak:
liczymy
| | 2+√2 | | 2+√2−2√2 | | 2−√2 | |
L−P = |
| −√2 = |
| = |
| >0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli
L>P
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Z: |
| + |
| +....+ |
| >√k |
| | √1 | | √2 | | √k | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
T: |
| + |
| +....+ |
| + |
| >√k+1 |
| | √1 | | √2 | | √k | | √k+1 | |
dowód:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| + |
| > |
| √1 | | √2 | | √k | | √k+1 | |
| | 1 | | √k+1√k+1 | |
√k+ |
| = |
| |
| | √k+1 | | √k+1 | |
przypuśćmy, że
√k+1√k+1 ≤ k+1 ⇔
√k+1√k ≤ k ⇔
(k+1)*k ≤k
2 ⇔
k
2+k ≤ k
2 ⇔
k≤0
sprzeczność, czyli przypuszczenie jest fałszywe czyli
c.b.d.o.
26 sty 17:48
Rybałtka: Dzięki wielkie
26 sty 17:50