prawdopodobieństwo
nata: W grupie 200 osób 65% uczy sie jezyka angielskiego, 47% uczy jol: W grupie 200 osób 65% uczy
sie jezyka angielskiego, 47% uczy sie jezyka rosyjskiego, a 30% uczy sie obu tych jezykow.
Oblicz prawdopodobienstwo, ze losowo wybrana z tej grupy osoba nie uczy sie zadnego z
wymienionych językow
26 sty 17:18
Basia:
130 angielski
94 rosyjski
60 angielski i rosyjski
stąd
130−60=70 tylko angielski
94−60 = 34 tylko rosyjski
60 angielski i rosyjski
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem 164
brakuje 36
stąd wniosek, że 36 osób nie uczy się ani angielskiego, ani rosyjskiego
| | 36 | | 18 | |
P= |
| = |
| = 0,18 |
| | 200 | | 100 | |
26 sty 17:28
Basia:
inny sposób:
A − uczy się angielskiego
B − uczy się rosyjskiego
P(A) = 0,65
P(B) = 0,47
P(A∩B) = 0,3
trzeba policzyć
P(A'∩B') = P[ (A∪B)'] = 1−P(A∪B) =
1−[ P(A)+P(B)−P(A∩B) ] =
1− [0,65+0,47−0,3] = 1 − 0,82 = 0,18
26 sty 17:31