Dyskusja równania
Michał: Przeprowadź dyskusje równania z niewiadomą x ze względu na liczbę rozwiązań:
(k+2)x2 − 4kx +4k = 1
26 sty 17:18
Trivial: Ależ żarliwa ta dyskusja...
26 sty 17:21
Michał: To jest treść zadania. Mi chodzi głównie o warunki dla ilości rozwiązań
26 sty 17:24
Trivial:
Przypadek I
k + 2 = 0
k = −2, wtedy:
Równanie ma jedno rozwiązanie.
Przypadek II
k ≠ −2, wtedy:
Δ = 16k2 − 16k(k+2) = 16k2 − 16k2 − 32k = −32k.
Równanie ma jedno rozwiązanie, jeśli:
−32k = 0
k = 0
Równanie ma dwa rozwiązania jeśli:
−32k > 0
k < 0
Równanie ma:
0 rozw. dla k ∊ (0, +∞)
1 rozw. dla k ∊ {−2, 0}
2 rozw. dla k ∊ (−∞, −2) ∪(−2, 0)
26 sty 17:27
Trivial:
Nie zauważyłem jedynki na końcu...
No cóż... Twoje zadanie rozwiązuje się analogicznie, tylko, że trzeba przenieść jedynkę na
drugą stronę.
26 sty 17:32