Proszę o pomoc
Adam!: Miesięczny koszt ogrzewania domu wynosi 200 zł. Założenie dodatkowej instalacji cieplnej, która
kosztuje 4200zł, spowoduje zmniejszenie wydatków na ogrzewanie o 30%. Po jakim czasie
poniesione nakłady na ocieplenie domu zwrócą się?
26 sty 17:05
Monika: 30% z 200 to 60 taki będzie zmniejszy koszt rachunków na miesiąc
4200:60 = 70 za tyle miesięcy wróci się nakład na ocieplenie domu
26 sty 17:08
Adam!: dzięki!
26 sty 17:10
Ravana: Układamy sobie takie równanie:
x− miesiące
4200=[200−(200*30%)]x
4200= (200−60)x
4200=140x
x= 30
Rok ma 12 miesięcy, więc:
30:12= 2,5 (roku)
26 sty 17:13
Adam!: hmmmm napewno tak bedzie?
26 sty 17:13
Ravana: Teraz to ja sama sobie nie wierzę. Muszę zanalizować to zadanie jeszcze raz.
26 sty 17:19
Ravana: Tak jestem pewna, że jest dobrze. Przez Ciebie na chwilę zwątpiłam w siebie
26 sty 17:21
Adriana: To jest źle. Bo jak sobie sprawdzisz to będziesz miał że 30% z 200 zł to 60 zł. A więc o tyle
zmniejszy się rachunek na ogrzewanie. A jak pomnożysz 60 razy 30 miesięcy to da ci dopiero
1800 zł. A ogrzewanie kosztowało 4200 zł. Dobrze jest zrobione zadanie ale przez Monikę.
26 sty 18:15