1. wielomian W(x) = x^3-5x^2-9^x+45
ania....: 1. wielomian W(x) = x
3−5x
2−9x+45 po rozłożeniu na czynniki może mieć postać
| | 5−x | |
2. dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x) = |
| jest zbiór |
| | x2+1 | |
3. Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = x
2+4x−6 zbiorem wartości tej funkcji jest?
Basia:
ad.1
W(x)=x
2(x−5)−9(x−5)=(x−5)(x
2−9) = (x−5)(x−3)(x+3)
ad.2
zastanów się czy jest jakaś liczba, której
nie można podstawić do wzoru funkcji
ad.3
zbiorem wartości funkcji kwadratowej jest:
dla a<0 przedział (−
∞,q>
dla a>0 przedział <q,+
∞)
| | −Δ | |
gdzie q= |
| (rzędna wierzchołka) |
| | 4a | |