Funkcje przeksztalcajace zbior X na Y
Lóńć: 1. Niech X={-3,-2,-1}, i Y={5,6}. Wyznacz wszystkie funkcje, które przekształcają zbiór X
na zbiór Y. Ile jest takich funkcji?
Czy trzeba to zadanie robić 'na wyczucie' czy jest jakaś metoda? W szkole nie robiliśmy
czegoś takiego, a znalazłam je w zbiorze i nie wiem, jak się za nie zabrać. Proszę o
pomoc
31 sty 19:22
Lóńć: Przypominam się
31 sty 21:51
b.: 1. Zrób sobie może na rysunku: dwa kółka X i Y,
w X -3,-2,-1 w Y 5,6
i połącz strzałkami każdy element z X z jakimś elementem Y -- i policz, ile jest takich
połączeń
Jest też wzór na liczbę takich funkcji: |Y||X| = 23.
31 sty 22:23
Lóńć: A to 'wyznacz'? Nie trzeba napisać do tego żadnego wzoru potem?^^
31 sty 22:37