stereometria
flare: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 24 cm, a jego wysokość jest
równa 12 cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do jego podstawy.
PS: odp ma wyjść 49 stopni
wyliczyłem że
13 h = 6
√3 i wiadomo, że H = 12 i to teortycznie powinno wystarczyć, tak
mi się wydawało aż mi wyszło źle

Może ktoś wie jak zrobić to zadanie porpawnie i gdzie ew
mogłem zrobić błąd
26 sty 16:45
dero2005:

H = 12 cm
l = 24 cm
(
23h
p)
2 = l
2 − H
2 = 432
(h
p)
2 = 972
h
p = 18
√3 cm
tg α =
2√33
α = arc tg
2√33
α = 49°6'
26 sty 17:35
flare: hmm no tak juz znalazlem podobne rozowiazanie w sieci, z tym ze chodzi o to, ze to zad jest na
poziomie liceum i musi zostac rozwiazane tymi metodami, tam nie mam arcusow

no ale dzieki i tak
26 sty 18:09
dero2005:
tg α = 2√33 = 1,1547
z tabli trygonometrycznych znajdziesz α = 49°6'
to chyba jest w liceum
26 sty 18:38