Wyznaczyć ekstrema funkcij
twloka: f(x)= − (x+1)ex+2
26 sty 16:35
twloka: Pomoże ktoś?
26 sty 16:45
student: liczysz pierwsza pochodną z tego, to co wyjdzie przyrównujesz do 0, potem dzielisz przez e
x,
bo e
x zawsze ma wartosci dodatnie, reszta jest juz łatwa
26 sty 16:47
twloka: Rozpisz mi to bo nie rozumiem.
26 sty 16:55
twloka: Pochodna mi wyszła : −1*ex*1
Dobrze?
26 sty 18:08
Godzio:
Źle
26 sty 18:11
twloka: a jaka? pomoze ktos?
26 sty 18:13
student: −(x+1)' * ex+2 + (−x+1) * (ex+2)' * (x+2)' = Oblicz reszte
26 sty 18:55
twloka: czyli: −e
x+2−x+1*e
x+2
jesli tak to co dalej?
26 sty 19:06
student: −ex+2−x+ex+2 = 0 | : ex+2
x=0
Rysujesz od prawej stronie falowaną linię przechodzącą przez punkt 0. Wynikiem jest MINIMUM
26 sty 19:13
twloka: dziex
26 sty 19:14