prosze o pomoc z calek
czeresnia : czesc mam problem pomoze mi ktos obliczyc metoda podstawiania calke ∫cos pierwiastek z x
dzielone przez pierwiastek z x? bardzo z gory dziekuje
26 sty 16:29
26 sty 16:36
Noah: mi wyszlo 2sin√x+C
26 sty 16:40
czeresnia : tak takie czyli jako t co sie podstawia?
26 sty 16:44
Tomasz: √x = t
12√x dx= dt
1√x dx= 2dt
i wtedy to się równa ∫cos(√x) 1√x dx = ∫cos(t)2dt = 2∫cos(t)dt = 2sin(t) + c =
2sin(√x) + c
26 sty 16:46
Tomasz: zawsze pod t podstawiaj takie liczby, liczbę żebyś po zróżniczkowaniu miał wyraz taki który
masz w początkowej funkcji ( tak jak u nas w ∫ cos(√x)√x i mógł podstawić później za
dt np u nas po przekształceniu całki za 1/√xdx podstawiliśmy 2dt
26 sty 16:52
czeresnia : dziekuje bardzo za wytłumaczenie
26 sty 16:58
Tomasz: proszę
26 sty 17:00