Basia:
no niezupełnie, to liczby zespolone
z = x+yi
|z| =
√x2+y2
z = |z|(cosφ+i*sinφ)
z
3 = |z|
3(cos(3φ)+i*sin(3φ))=8 = 8+0*i
|z|
3 =
√82+02 = 8
|z| =
3√8 = 2
cos(3φ)=1
sin(3φ)=0
3φ=2kπ
| | 2π | | 4π | |
φ = |
| lub φ= |
| lub φ=2π |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
z = 2(cos |
| +i*sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
z = 2(− |
| +i* |
| ) = −1+i*√3 |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | 4π | | 4π | |
z = 2(cos |
| +i*sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
z = 2(− |
| +i*(− |
| )) = −1−i*√3 |
| | 2 | | 2 | |
lub
z = 2(cos2π+i*sin2π)= 2(1+i*0) = 2