Funkcja liniowa ma miejsce zerowe równe 2. Zatem m=?
Paweł: Siema. Jak się liczy tego typu zadania?
Funkcja liniowa f(x) = (m−1)x+5 ma miejsce zerowe równe 2. Zatem m ile wynosi?
A. m=6
B. m= −1.5
C. m=1
D. m=5
Wiem, że odp jest −1.5 ale skąd się to wzięło?
26 sty 16:24
Noah: miejsce zerowe to jest wspolrzedna lezaqca na osi OX zatem y=0 masz podane ze miejsce zerowe
jest rowne 2 zatem x=2 i y=0 wstawiasz sobie w funkcje
0=(m−1)*2+5
m=−1,5
26 sty 16:28
Paweł: Łoł

Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Dzięki, już rozumiem
26 sty 16:35
Paweł: Tylko jednego nie rozumiem. Dlaczego tam jest 5 dzielone przez dwa? Za nawiasem jest 2+5
26 sty 16:42
Marcin: ? Dlaczego 2 i 5 się dzieli? Przecież tam jest znak dodawania
26 sty 18:58
Aleksandra: 0=(m−1)*2+5
−5=2m−2
−5+2=2m
−3=2m/:−3
1,5=m
3 lut 18:35