Trygonometria
Szymek92: Narysuj wykres funkcji
y=|sinx + cosx|
Chodzi mi głównie o przeszktałcenie funkcji
26 sty 16:19
M4ciek: Wystarczy narysowac wykres sinx + cosx i odbic symetrycznie to co ponizej osi Ox nad os Ox oraz
"pogrubic" to co bylo nad osia
26 sty 16:24
Godzio:
M4ciek "wystarczy narysować wykres sinx + cosx" − a wiesz jak to zrobić

?
26 sty 16:25
Amis1234: A narysowanie sinx + cosx
26 sty 16:25
Amis1234: A narysowanie sinx + cosx
26 sty 16:26
Godzio:
| | 2 | |
Wyciągnij przed nawias |
| , otrzymasz: |
| | √2 | |
| 2 | | √2 | | √2 | |
| | |
| sinx + |
| cosx| = √2|cos45 * sinx + sin45 * cosx| = |
| √2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
= √2sin(x + 45) = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
rysujesz wykres √2sinx, przesuwasz o wektor v[0,− |
| ] ( |
| w lewo ) i dolną część |
| | 4 | | 4 | |
wykresu odbijasz na górę
26 sty 16:29
M4ciek: On spytal o przeksztalcenie to pomyslalem ,ze chodzi o wartosc bezwzgledna

Suma wykresow sinus i cosinus
26 sty 16:30
M4ciek: Dobrze wiedziec^^
Godziu ,ze tak sie to rysuje.
26 sty 16:31