prosze o spr;)
Karol: hej

mialam na kolokwium takie zad:
∫ (x−1)sinx dx
u=x−1
du=1
v=sinx
dv=−cos
26 sty 16:11
Karol: 
?
26 sty 16:22
Franek: Ja bym najpierw rozdzielił ją na dwie całkii:
∫sinx*x−sinx dx
∫sinx*x dx − ∫sinx dx
Teraz całkowanie przez części tej pierwszej całki:
cosx*x − ∫cosx dx
I dalej dodaję to wszystko do siebie wychodzi:
cosx*x + sinx +cosx +C
26 sty 16:38
Karol: a w taki sposob jest zle
26 sty 16:53
Basia:
a niby dlaczego źle ?
to dobry sposób, tylko są błędy w rachunkach
można od razu przez części
f(x) = x−1 f'(x) = 1
g'(x)=sinx g(x) = −cosx
J = −(x−1)*cosx − ∫−cosx dx = (1−x)cosx + ∫cosx dx =
(1−x)cosx + sinx + C
26 sty 16:58
Karol: −(x−1)*cosx skad ten minus przed?
26 sty 17:01
Tomasz: masz minus przed cosinusem w g(x) . wiesz skąd się to bierze? jest prawo całkowania<przez
części> : f(x)*g(x) − ∫f'(x)*g(x) dx
26 sty 17:08
Basia:
∫f'g = f*g − ∫fg'
a g(x) = −cosx
stąd
26 sty 17:11
Basia:
(cosx)' = −sinx
stąd
sinx = (−cosx)'
26 sty 17:12
Karol: sory nie zauwarzylem
26 sty 17:15