Pomocy!!!
Monika: Proszę o pomoc.. Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f określonej wzorem
f(x) = √(2m−3)x2− (6−m)x + 17(m−9)
jest zbiór liczb rzeczywistych?
26 sty 15:53
Monika: Czy ktoś wie jak to rozwiązać

26 sty 16:00
Grześ: za 10−15 minut będę, to wtedy napiszę CI rozwiązanie. Może do tego czasu ktoś Ci pomoże
26 sty 16:05
Monika: Ok dziękuję poczekam
26 sty 16:11
Monika: Tylko Grzesiu jakbyś mógł mi tak krok po kroczku napisać to bym była wdzięczna
26 sty 16:15
Grześ: dobra, wróciłem. Widzę, że nikt nie zainteresował się. Postaram się jasno napisać
26 sty 16:49
Monika: Właśnie nikt się nie zainteresował a ja tu czekam
26 sty 16:51
Grześ: Dziedziną tej funkcji jest:
| | 1 | |
(2m−3)x2−(6−m)x+ |
| (m−9)≥0 |
| | 7 | |
Na pierwszy rzut oka widać, że nie spełnia tego współczynnik, gdy się wyzeruje.
Tak więc musi to być funkcja kwadratowa, która ma jedno lub brak miejsc zerowych, oraz musi być
skierowana gałęziami w górę:
2m−3>0 oraz Δ≤0
Rozwiążmy najpierw deltę:
| | 4 | | 4 | |
Δ=(m−6)2− |
| (2m−3)(m−9)=m2−12m+36− |
| (2m2−21m+18)= |
| | 7 | | 7 | |
| | 8 | | 72 | |
=m2−12m+36− |
| m2+12m− |
| = |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 180 | | 1 | |
=− |
| m2−25 |
| =− |
| m2− |
| =− |
| (m2+180) |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
Podstawiamy do nierówności:
m
2+180≥0
Tą nierówność spełnia każde m∊R.
Więc teraz wystarczy rozwiązać jeszcze pierwszą prostą nierówność:
2m−3>0
2m>3
Mam nadzieję, że nie popełniłem błędu rachunkowego po drodze
26 sty 16:57
Monika: Ja cie... Jesteś niesamowity

Dzięki wielkie

26 sty 16:58
Grześ: Proszę bardzo.. przeanalizuj sobie dokładnie i dla pewności sprawdź rachunki
26 sty 16:59
Monika: Ok...

Jak ma kto pomóc to od razu lepiej zrozumieć zadanie

Szkoda że nie wszyscy są tacy
uczynni jak Ty...
26 sty 17:02
Grześ: Jest tu dużo uczynnych osób... tylko być może jest czas ferii dla jednych, dla drugich nauki..
i dlatego nie mają czasu
26 sty 17:10