twierdzenie pitagorasa
mmmmm: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o kącie między ramionami 80⁰ i wysokości
długości 10 cm. Oblicz objętość stożka.
26 sty 15:42
dero2005:

h = 10 cm
rh = tg 40° = 0,8391
r = 8,39 cm
V =
13πr
2*h = do policzenia
26 sty 18:13
mmmmm: podstawic do wzoru
26 sty 18:20
dero2005: tak
26 sty 18:40
mmmmm: Krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 √3, a kąt między krawędzią
boczną a przekątną podstawy wynosi 45stopni.oblicz objętość tego ostrosłupa.
26 sty 18:42