Znaleźć ekstrema lokalne funkcji Pomocy :(
Tomasz: Witam. proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka:
Znajdź ekstrema lokalne funkcji f(x)= 2sinx + cos2x
Z góry dziękuję za pomoc
26 sty 15:23
Tomasz: proszę o przynajmniej jakieś wskazówki z tą pochodną
26 sty 15:28
Basia:
oblicz pochodną
podaj wynik
26 sty 15:29
Tomasz: tylko nie wiem czy tam ma być 2cosx − 2sinx ?
26 sty 15:29
Godzio:
Zdaje się że równie dobrze można byłoby to zrobić bez pochodnych
26 sty 15:29
Tomasz: tak? a możesz wytłumaczyć w jaki sposób?
26 sty 15:30
Basia:
można Godziu; ale i tak skończy się na równaniu trygonometrycznym
26 sty 15:36
Tomasz: tylko nadal nie wiem jak do końca ma to wyglądać..
26 sty 15:40
Tomasz: ? proszę o rozwiązanie tego zadanka bo kumam tego zbytnio ;<
26 sty 15:45
nikka: dlaczego dla każdego x∊R 1−4sinx ≥ 0 ?
26 sty 15:55
nikka: ooo, rozwiązanie gdzieś zniknęło ...
26 sty 15:59
Tomasz: kurcze..
26 sty 16:02
Basia:
f'(x) = 2cosx − 2sin2x = 2cosx − 4sinxcosx = 2cosx(1−2sinx)
f'(x)=0 ⇔
cosx(1−2sinx)=0 ⇔
cosx=0 lub 1−2sinx=0 ⇔
x = π2+2kπ lub x=3π2+2kπ lub sinx = 12 ⇔
x = π2+2kπ lub x=3π2+2kπ lub x = π6+2kπ lub x = 5π6+2kπ
w punktach x = π2+2kπ cosinus zmienia znak z "+" na "−"
ale sin(π2+2kπ)=1 czyli 1−2sin(π2+2kπ) = 1−2= −1
czyli pochodna zmienia znak z "−" na "+"
i masz tu minima lokalne
w punktach x = 3π2+2kπ cosinus zmienia znak z "−" na "+"
a sin(3π2+2kπ)=−1 czyli 1−2sin(π2+2kπ) = 1+2= 3
czyli pochodna też zmienia znak z "−" na "+"
i masz tu też minima lokalne
w punktach x = π6+2kπ 1−2sinx zmienia znak z "+" na "−"
a cos(π6+2kπ)>0
czyli pochodna też zmienia znak z "+" na "−"
i masz tu maksima lokalne
w punktach x = 5π6+2kπ 1−sin2x zmienia znak z "+" na "−"
a cos(5π6+2kπ)>0
czyli pochodna zmienia znak z "+" na "−"
i masz tu maksima lokalne
uff.... mogłam się pomylić
narysuj wykres y=−2sinx+2 i sprawdzaj
26 sty 16:33
Basia:
zniknęło, bo nie było poprawne; coś tam pomyliłam
mam nadzieję, że teraz jest dobrze
26 sty 16:34
Tomasz: wow, dziękuję bardzo Basiu
26 sty 16:54