rownanie
Piter: Ix4 - 4x2I + 3x3= O Rozwiąż równanie. Proszę o pomoc
31 sty 19:01
Bogdan:
Bierzemy wyrażenie z = x4 - 4x2 = x2(x - 2)(x + 2),
rysujemy oś liczbową x, zaznaczamy na niej punkty -2, 0, 2 i szkicujemy "wężyk"
(niektórzy mówią "falę") przez te punkty i odczytujemy z tego rysunku przedziały,
w których z > 0 oraz przedziały, w których z ≤ 0.
Widzimy, że z > 0 dla x < -2 lub dla x >2
oraz z ≤ 0 dla -2 ≤ x ≤ 2
Korzystamy teraz z definicji wartości bezwzględnej i piszemy:
1. |x4 - 4x2| + 3x3 = x4 - 4x2 + 3x3 dla x < 2 lub x > 2,
2. |x4 - 4x2| + 3x3 = -x4 + 4x2 + 3x3 dla -2 ≤ x ≤ 2
Mamy więc równania:
1. dla x > 2:
x4 - 4x2 + 3x3 = 0
2. dla -2 ≤ x ≤ 2
-x4 + 4x2 + 3x3 = 0
Dalej już chyba będzie łatwo, jeśli nie, to pytaj.
31 sty 19:25
Piter: Dalej bezproblemowo

Dzięki. ja wg nie zrobiłem tej pierwszej części która wskazała mi
przedziały, tylko od razu zacząłem obliczać i dlatego było źle. dzięki wielkie. A co do
"fali" to ona nie przetnie osi w punkcie "0" bo zero jest parzyste ?
31 sty 19:37
Bogdan:
Tak i dlatego mamy przedział -2 ≤ x ≤ 2 zawierający zero
31 sty 19:44
Piter: a przy równaniu I9x - x3I = 8x6 te przedziały będą
z ≥ 0 dla <-1;0>U<9;+∞)
z< 0 dla (-∞; -1)U(0;9)
?
31 sty 20:36
Bogdan:
Nie.
|z| = |9x - x3| = |x3 - 9x| = |x(x - 3)(x + 3)|
Narysuj "falę" z = x(x - 3)(x + 3)
Zaznaczasz na osi -3, 0, 3
Rysujesz falę zawsze z prawej strony od góry jeśli widzisz przed z plus,
od dołu, jeśli jest przed z minus.
Tutaj jest plus.
Wyznacz jeszcze raz te przedziały
31 sty 20:44
Piter: z ≥ dla < -3; 0 > U<3;+∞)
z< dla (-∞; -3)U(0;3)
31 sty 22:35
Bogdan:
Tak
31 sty 23:28
Piter: Dziękuje bardzo za pomoc, wyliczyłem ten przykład wszystko sie zgadza.
31 sty 23:31
MAGDA: ROZWIAŻ RÓWNANIE .PROSZE O POMOC? IX−1I=I4X−3I
2 lis 12:27
Piotr 10: IaI=IbI
a=b v a= − b
: >
2 lis 12:38
pigor: ..., wrócę do równania
I x4 − 4x2I+3x3= 0 ; lub np.
tak :
I x4 − 4x2I+3x3= 0 ⇔ |x
2(x
2−4)|+3x
3= 0 ⇔ x
2|x
2−4|+3x
3= 0 ⇔
⇔ x
2(|x
2−4|+3x)= 0 ⇔ (*)
x=0 lub |x
2−4|+3x= 0 ⇒
⇒ |x
2−4|= −3x i (**)
x< 0 ⇔ x
2−4= −3x lub x
2−4= 3x) i x<0 ⇔
⇔ x
2+3x−4= 0 lub x
2−3x+4= 0) i x<0 ⇔ (x+4)(x−1)=0 lub Δ<0,
stąd i z (*) i (**)
x∊{0,−4} − szukane rozwiązanie danego równania. .
2 lis 12:57