Co jest źle?
Tom: Naczynie służące do pomiaru opadów deszczowych ma kształt walca o średnicy podstawy równej 10
cm i o wysokości mającej długość 3 cm. Przyjmując, że krople deszczu są w kształcie kuli o
średnicy 2 mm, oblicz, ile kropli deszczu napełni naczynie.
Co tu jest źle?
V= π*5
2*3 = 75π ≈ 235,5
| | 4 | |
V= |
| * π * (0,2)3 ≈ 0,034 |
| | 3 | |
W odpowiedziach wynik mam 56 250...
26 sty 14:06
Basia:
po pierwsze zbędne przybliżenia, po drugie źle policzone V
2
V
1 = 75π
V
2 =
43π*(0,2)
3 =
43π*
81000 =
43*
1125π=
4375π
| V1 | | 75π | | 75*375 | |
| = |
| = |
| = .... dokończ |
| V2 | | 4375π | | 4 | |
26 sty 14:15
Godzio:
V
naczynia = π * 5
2 * 3 = 75π
| | 4 | | 1 | |
Vkropli = |
| π *(0,1)3 = |
| π |
| | 3 | | 750 | |
Nie trzeba przybliżać bo π i tak się skróci
26 sty 14:16
Tom: Faktycznie, tam podana była średnica, nie promień... ale głupi błąd. Dzięki wielkie
26 sty 14:20