gumiś: Witam!
ponieważ A€ k to podstawiamy do k za x= 2 y= -5
obliczymy wówczas b
-5= -2*2 +b to b= -5 +4 czyli b= -1
to prosta k ma równanie ; y = - 2x -1
rozwiazujac układ równań tej prostej z prostą y = -3x +3
otrzymamy współrzedne W -- wierzchołka paraboli
czyli y= -2x -1
y= - 3x +3 to -2x - 1= -3x +3 to
x = 4 to y= -3*4 +3 = -12 +3 = -9 więc W( 4, - 9)
równanie paraboli
w postaci wierzchołkowej to y= a(x-4)
2 - 9
mamy obliczyć "a" wiemy że punkt A ( 2 ,-5)
należy do tej paraboli czyli za x= 2 y= -9 podstawiamy
i mamy
- 5= a( 2 - 4)
2 -9
- 5 = 4a - 9 to 4a = -5 +9 to a= 1
równanie paraboli jest wtedy takie
y = 1( x
4)
2 -9 ale masz go zapisac w postaci ogólnej!
czyli podnosimy do kwadratu i porzą dkujemy
y= x
2 - 8x +16 - 9
y = x
2 - 8x +7 --- to już jest odp:
sprawdzimy jeszcze czy to dobra odp: zawsze tak trzeba sprawdzić
czy się nie pomyliliśmy
np; A€ do tej paraboli czyli za x= 2 y= -5 podstawiamy
jak się lewa strona zgodzi z prawą to mamy pewność na bank,że dobrze

czyli - 5 = 2
2 - 8*2 +7
- 5 = 4 - 16 +7
- 5 = -16 + 11
- 5 = -5 to co? dobrze? no pewnie!
Powodzenia w nauce matematyki!
I więcej smodzielnego rozwiazywania Ci życzę !