matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że x=2, gdy:
Ela:
Wykaż, ze x=2, gdy: 4−2√2 = x3√20 − 14√2
26 sty 14:01
Godzio:
4 − 2
√
2
= x
3
√
20 − 14
√
2
dla x = 2 Mogę się założyć że 20 − 14
√
2
= (2 −
√
2
)
3
− skorzystaj z tego a otrzymasz to co chcesz
26 sty 14:06