STUDIA- dziedzina funkcji i liczby zespolone
Anka: Studia
wyznaczyc dziedzine funkcji
f(x)=√sinx
f(x)=ln(sin√x)
f(x)=ln(x2−4x)
albo
rozwiązac w zbiorze liczb zespolonych
zi+3−5i=0
z2=0
z4+1=0
26 sty 13:51
Basia:
ad.dziedzina
wyrażenie podpierwiastkowe ≥0
logarytmować można tylko liczby >0
resztę odczytaj z wykresu funkcji sinus
w (3) masz do rozwiązania prostą nierówność
ad.zespolone
z = x+yi
(x+yi)*i+3−5i=0
xi+yi*2+3−5i=0
xi−y+3−5i=0
(3−y)+(x−5)i=0
3−y=0
x−5=0
x=5
y=3
z = 5+3i
drugie identycznie
z4=−1 ⇔ (z2)2= −1 ⇔ z2= −1 ⇔ z = i lub z = −i ⇔ z=0+i lub z=0−i
26 sty 14:07
Anka: ale jak w (2) za z podstawie
(x+yi)2=0 to mam
x2+2xyi+yi2=0
x2+2xyi−1=0 i co dalej
26 sty 14:28
Basia:
x2+2xyi − y2=0
x2−y2=0 ⇔ x=y lub x= −y
2xy = 0 ⇔ x=0 lub y=0
x=0 i y=0
lub
y=0 i x=0
co na jedno wychodzi
z = 0+0i
i nie ma inaczej
26 sty 14:43
Anka: ale skąd y
2
jak podstawie za i
2=−1 to wyjdzie −y a nie −y
2
26 sty 15:05
Basia:
(yi)2 = y2*i2 = −y2
26 sty 15:08
Basia:
(x+yi)2 = x2+2xyi + (yi)2 = x2+2xyi + y2*i2 = x2+2xyi − y2
26 sty 15:09
Anka: aha racja dzięki
mam pytko osobiste studiujesz matematykę
26 sty 15:10
Basia:
jakby to powiedzieć...........
czasownika "studiować" należy użyć w czasie bardzo przeszłym
26 sty 15:17
Anka: heh czyli ktoś taki jak ty przydalby mi się na codzień
26 sty 15:19
Anka:
moglabyś mi jeszcze rozpisać: |z|2−z=4+2i
26 sty 15:23