funkcja kwadratowa
xxx: POMOCY... nie wiem jak to rozwiązać... nie chcę wprowadzać zmiennej bo jej nie rozumiem...
x4−5x2+4=0
26 sty 13:35
ICSP: Zmienną jest najlatwiej.
26 sty 13:40
xxx: a wytłumaczysz mi na czym to polega?
26 sty 13:40
Anna L: X2 = zmienna t
26 sty 13:56
Anna L: Wtedy t2 − 5t + 4 =0
26 sty 13:56
Anna L: i rozwiązujesz proste równanie
26 sty 13:57
xxx: i co dalej? zamiast x2 wstawiam t i jak w przykładzie było x4 to zapisuje t2 a co z resztą?
26 sty 13:57
Kejti: t2−5t+4=0
po rozwiązaniu tego musisz wrócić do x2=t i wyliczyć x.
26 sty 13:59
xxx: a rozwiążesz mi to krok po kroku?
26 sty 14:00
Kejti: pierwsze wylicz jak zwykłe równanie kwadratowe.. deltą itd.
26 sty 14:00
ICSP: Rozwiązać ci to krok po korku czy już rozumiesz?
26 sty 14:50
Basia:
bez zmiennej pomocniczej
x4−5x2+4=0
x4−x2−4x2+4=0
x2(x2−1)−4(x2−1)=0
(x2−1)(x2−4)=0
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
26 sty 14:52
xxx: dziekuje bardzo
26 sty 15:20