funkcje
Rafał: Dane są funkcje f(x)=2x-4 i g(x)=x+1
a) oblicz iloczyn wartości funkcji f i g przyjmowanych dla argumentu 1/2(1+√3)
b) znajdz taki argument x, aby iloczyn wartości przyjmowanych dla tego argumentu przez
funkcje f i funkcje g byl najmniejszy z mozliwych. oblicz ten iloczyn
31 sty 18:14
Bogdan:
a) Wykonujemy mnożenie: (2x - 4)(x + 1) = 2x2 - 2x - 4, w otrzymanym wyniku
w miejsce x wstaw swoją liczbę.
b) Jeśli y = (2x - 4)(x + 1) to y = 2(x - 2)(x +1), to jest parabola mająca miejsca
zerowe x1 = 2, x2 = -1 oraz minimum (wierzchołek) dla x = (2 - 1)/2 = 1/2.
Wartość iloczynu = 2 * (1/2 - 2)(1/2 + 1) = -9/2
31 sty 18:43