granica ciągu
nelly: | | 4n − 3 | |
korzystając z definicji granicy ustalić ile wyrazów ciągu an = |
| leży poza |
| | 2n + 1 | |
otoczeniem jego granicy o promieniu e=0,5
26 sty 11:21
Trivial:
| | 4n − 3 | | 4n − 3 | |
lim |
| = g :⇔ ∀ε>0 ∃n0: ∀n > n0 | |
| − g| < ε |
| | 2n + 1 | | 2n + 1 | |
g = 2, ε = 0.5, n > 0
| | 4n − 3 | |
| |
| − 2| < 0.5 |
| | 2n + 1 | |
| | 4n − 3 | | 4n + 2 | |
| |
| − |
| | < 0.5 |
| | 2n + 1 | | 2n + 1 | |
| 1 | |
| < 0.5 / *(2n + 1) |
| 2n + 1 | |
| | 1 | |
n > |
| ⇒ Tylko a0 leży poza otoczeniem granicy o promieniu ε = 0.5. |
| | 2 | |
Odp.: 1.
26 sty 12:02
Trivial:
Pomyliłem się, a więc poprawiam:
| | 4n − 3 | | 4n + 2 | |
| |
| − |
| | < 0.5 |
| | 2n + 1 | | 2n + 1 | |
| 5 | |
| < 0.5 / *(2n + 1) |
| 2n + 1 | |
5 < n + 0.5
n > 4.5
Odp.: 5.
26 sty 12:04
nelly: dziekuje, choć ja to troche inaczej obliczałam na podstawie innego zadania i chciałam upewnic
sie czy mam dobrze , skoro rownanie mamy wpisane w moduł to czy czasem nie trzeba go tak
rozpisac:
x < g − ε lub x > −g + ε
| | 3 | |
wynik 1go rownania wyszedł mi identyczny a drugiego |
| |
| | 14 | |
i nie rozumie jaka ma być odp.
26 sty 12:15
nelly: poprawiam:
z 1 go rownania wyszlo mi x>4,5
| | 3 | |
z drugiego rownania wyszlo mi x< |
| |
| | 14 | |
26 sty 12:17
Trivial:
Zauważ, że n > 0.
| | −5 | | 5 | |
To oznacza że: |
| jest ujemne i moduł z tego to po prostu |
| .  |
| | 2n + 1 | | 2n + 1 | |
26 sty 12:20
Trivial: poprawka: n≥0.
26 sty 12:20
nelly: a no fakt , zakręciłam sie

dziekuje bardzo
26 sty 12:21
nelly: a no, na ten znak nie zwróciłam uwagi choć mam dobrze w obliczeniach, zatem mam jeszcze jedno
pytanko zawsze ten sam znak bedzie czy czasem może byc poprostu n>o ?
tzn kiedy konkretnie mam uzyc mniejsze lub wieksze a kiedy wieksze badz rowne lub mniejsze badz
rowne ?
26 sty 12:23
Trivial:
n ∊ℕ czyli n ≥ 0 z założenia.
26 sty 12:27
nelly: hm, czyli zawsze robic wg zalozenia

mam prośbe, bo w ta sobote mam kolokwium i mam 9 przykladowych zadan czy jeśli bym ci je
wyslala rozwiazal bys to? jesli bedziesz umial ? byla bym bardzo wdzieczna, niestety teraz mam
maly problem z matematyka
26 sty 12:30
Trivial: Napisz, zobaczę czy potrafię zrobić.
26 sty 12:33
nelly: wyznaczyc złożenie fog(x) oraz gof(x) funkcji f(x)=log(x2) +3) i g(x)= x−2 i wyznaczyć jej
dziedzinę
26 sty 12:35
nelly: | | 5*2x−5 | |
2. wyznaczyc funkcję odwrotną do funkcji f(x) = |
| oraz określic jej |
| | 3*2x−4 | |
(naturalną) dziedzinę
26 sty 12:37
Trivial:
(fog)(x) = f(g(x))
(gof)(x) = g(f(x))
To nic trudnego.

Wstawiasz najpierw jeden wzór, potem to co ci wyjdzie pod drugi...
26 sty 12:37
nelly: 3. to było to pierwsze co mi rozwiazales

4. oznaczyc asymptote ukosna w
∞ funkcji f(x)=
√x2 − 1 +x
26 sty 12:39
nelly: no dobrze a dziedzine normalnie z funkcji kwadratowej ?
26 sty 12:39
nelly: | | 3x2 + 5x −2 | |
5. obliczyc granice funkcji lim x→ −2 = |
| |
| | 4x2 + 9x + 2 | |
26 sty 12:43
nelly: | | 1−x | |
6. obliczyc pochodna funkcji f(x) = P{ |
| } |
| | 1+x | |
26 sty 12:44
26 sty 12:45
nelly: 7. załóżmy ze c(x) = 0,05x2 +14x +320 jest funkcja kosztów produkcji pewnego towaru
a) obliczyc, dla jakiej wielkosci produkcji koszt sredni bedzie najmniejszy
b) jaka powinna byc wielkosc produkcji aby przy cenie zbytu p= 26 j.p. uzyskac max zysk ?
26 sty 12:48
nelly: 8. wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x) 2x3 − 15x2 + 36x −21 w przedziale
[−1,3]
26 sty 12:49
Trivial: Wiesz co, nie za bardzo mam teraz czas. Ale potem zajrzę.
26 sty 12:49
nelly: 9. obliczyc pole obszaru zawartego miedzy wykresem funkcji f(x) = −x2 +3x − 2 i osia ox
26 sty 12:50
nelly: oki bede bardzo wdzieczna.
26 sty 12:51
Trivial:
2.
dla uproszczenia: t = 2
x
| | 5t − 5 | |
y = |
| / *3t − 4 |
| | 3t − 4 | |
y(3t − 4) = 5t − 5
3yt − 4y − 5t + 5 = 0
t(3y − 5) = 4y − 5
| | 5y − 5 | |
2x = |
| / log2 |
| | 3y − 5 | |
| | 5y − 5 | |
f(y) = log2( |
| ) |
| | 3y − 5 | |
Dziedzinę to już wiadomo jak.
26 sty 14:51
Trivial:
5.
| | 3x2 + 5x − 2 | | 6x + 5 | |
limx → −2 |
| = H = limx → −2 |
| = 1. |
| | 4x2 + 9x + 2 | | 8x + 9 | |
26 sty 14:56
Trivial:
6.
f(x) =
√(1−x) / (1+x)
| | 1 | | 1−x | |
f'(x) = |
| *( |
| )' = |
| | 2√(1−x) / (1+x) | | 1+x | |
| | √(1+x)(1−x) | | −(1+x) − (1−x) | |
= |
| * |
| = |
| | 2(1 − x) | | (1+x)2 | |
| | √(1+x)(1−x) | | −2 | |
= |
| * |
| = |
| | 2(1 − x) | | (1+x)2 | |
| | √(1+x)(1−x) | |
= − |
| . |
| | (1 − x)(1+x)2 | |
26 sty 15:01
nelly: yyyy, moment nie czaje troche tego z ta granica funkcji − 5

moglbys tak troche wytlumaczyc ?
26 sty 15:02
Godzio:
Można to tak zrobić :
| (x + 2)(3x − 1) | | 3x − 1 | | −7 | |
| = |
| x→−2 → |
| = 1 |
| (x + 2)(4x + 1) | | 4x + 1 | | −7 | |
26 sty 15:16
nelly: oo to juz lepiej i jaśniej wygląda
26 sty 15:23
nelly: a czy ktos potrafi rozwiazac pozostale przykłady ?
26 sty 15:44
nelly: ?
26 sty 16:21