Wyznacz zbiór wartości, ciąg arytmetyczny i geometryczny.
Tomek: Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2+bx+c. Wyznacz zbiór wartości funkcji f
wiedząc, że ciąg (x1, √2, x2) jest geometryczny, a ciąg x1, √3, x2) jest arytmetyczny.
26 sty 08:39
Bizon: jeśli x
1,
√3, x
2 .... to kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, to:(x
1+x
2)/2=
√3
x
1+x
2=2
√3
jednocześnie x
1+x
2= −b/a ... czyli w warunkach zadania −b=2
√3 b=−2
√3
jeśli x
1,
√2, x
2 .... to kolejne wyrazy ciągu geometrycznego, to: x
1x
2=2
jednocześnie x
1x
2=c/a ... czyli w warunkach zadania c=2
a więc: f(x)=x
2−2
√3x+2
Δ=12−8 .... a więc parabola ... ramionkami do góry

współrzędne wierzchołka y
w=−Δ/a ... y
w=−4
a więc funkcja przyjmuje wartości <−4:∞)
26 sty 13:06
Roxi: Yw=−Δ/4a więc Yw=−1
a więc funkcja przyjmuje wartości <−1:∞)
28 sty 23:17
Lithis: błąd też jest w współrzędnych wierzchołka tzn powinno być −b/2a
29 mar 02:17
Lithis: przepraszam pomylka to wzory Viete'a ale z wierzcholka też można skorzystać z prostej
zależności, która jest wykorzystana powyżej (x1+x2)/2
29 mar 02:25
Przewiduje pokój: Lithis zbiór wartości funkcji kwadratowej określamy za pomocą współrzędnej rzędnej
wierzchołka. Ty podałeś wzór na współrzędną odciętą.
Roxi ma racje

y
w = q(ja osobiście wole użwyać y
w ale z tego co zauwazyłem większośc osób używa q) =
Δ = 12 − 8 = 4
Zb : y ∊ <−1; +
∞) (ponieważ a >0 )
29 mar 02:26