równania wielomianowe
kasia: 3x3+6x2+3x=0 rozwiążcie
31 sty 18:09
gumiś:
wyłączamy 3x przed nawias
czyli 3x( x2 +2x +1) =0
3x( x+1)2 =0
to 3x=0 lub ( x+1)2=0
x=0 lub (x+1)=0 lub (x+1)=0
x= -1 lub x = -1
odp; x=0 lub x = -1 --- pierwiastek dwukrotny ( bo dwa razy taki sam
31 sty 18:27
grabek177: ja bym to zrobił tak
3x(x2+2x)+3x=0
3x[(x2+2x)+1]=0
3x(x2+2x+1)=0
czyli
3x=0 i x2+2x+1=0
x=0 i Δ=22-4*1*1=0
czyli 1 rozwiązanie
x=-2/2= -1
Odp; Rozwiązaniami wielomianu są 0 i -1
31 sty 18:27
Bogdan:
grabku177 - nie utrudniaj sobie życia i nie komplikuj, wyłącza się przed nawias
wszystko, co da się wyłączyć, czyli tak, jak zrobil to gumiś.
31 sty 18:31
gumiś:
Grabek!
też tak można! przecież to identycznie!

ładniej widać ,że ze wszystkich trzech składników da się wyłączyć 3x
więc po co tak kombinować !
ale nie napisałeś,że x= -1 --- pierwiastek dwukrotny !
A to bardzo ważne!
31 sty 18:34
gumiś:
Witam Bogdanie! dzisjaj " gumiś" :0
bo zadania na poziomie bajek z dobranocki!
Ręce opadają " gumisiowi"
31 sty 18:35
kasia: pomóżcie mi z parametrami mam obliczyć ilość rozwiązań w zależności od parametru m
a)x2 -(m-2)x+1=0
b)(2-m)x2+(m-2)x-m+2=0
c)(m-1)x2+2mx+(m+1)=0
31 sty 18:48
kasia: kasia: pomóżcie mi z parametrami mam obliczyć ilość rozwiązań w zależności od parametru
m
a)x2 -(m-2)x+1=0
b)(2-m)x2+(m-2)x-m+2=0
c)(m-1)x2+2mx+(m+1)=0
31 sty 18:52
Bogdan:
Witam gumisiu. Widzę, że się uwijasz, jak w ukropie. Też mnie smuci bezradność
i nieznajomość matematycznego elementarza naszych milusińskich.
Pozdrawiam
31 sty 18:53
kasia: tam w tym przykładzie jest błąd (2-m)x2 +(m-2)x-m+2=0
31 sty 19:11
kasia: pomożecie mi bo ja tego nie rozumiem a te parammetry mnie wykańczają:(
31 sty 19:12
gumiś:
Witam Kasiu! a może tak wspólnie rozwiążemy te zadanka ?
Co? napisz mi czy masz ochotę? nauczysz się co? pomoge CI!
31 sty 19:15
kasia: ok tylko jaki pierwszy krok żeby zacząć to zrobić:(
31 sty 19:17
gumiś: Ok!
napisz mi od czego zależy w równaniu kwadratowym ilość rozwiazań?
czekam!
31 sty 19:19
gumiś: No jesteś ? dawaj to proste pytanie! naucze Cię na bank!
31 sty 19:22
gumiś:
Pomyśl! za chwilke będe , bo mam telefon!
31 sty 19:23
kasia: powinnam zacząć od obliczania miejsca zerowego... tam mam w zeszycie bo robiliśmy taki
przykład jeden w zeszycie i to miało mi wystarczyć a się pogubiłam w tym i nie wiem o co
chodzi
31 sty 19:26
kasia: ( m-1)x2 +2mx + (m+1)=0
A=m-1
b=2m
c=m+1
a=0 funkcja liniowa
m-1=0 czyli m=1
czyli y jest równy -2x+0
31 sty 19:33
kasia: -2x +2 a nie -2x +0
31 sty 19:34
kasia: a potem powinnam obliczyć delte
31 sty 19:38
kasia: długo jeszcze:(
31 sty 19:53
gumiś: Jestem już!
weżmy pierwsze równanie ok!
31 sty 19:57
gumiś:
x2 - (m-2) x +1=0
a = 1 b = -( m-2) c =1
obliczamy deltę bo od niej zależy ilość rozwiązań!
bo wiesz że gdy
Δ=0 -- jedno rozw.
Δ>0 --- dwa rozw.
Δ<0 - brak rozw. czyli równ.sprzeczne
policzmy deltę
Δ= [-( m-2)2] - 4*1*1 = + m2 - 4m +4 - 4 = m2 -4m
wiesz skad to ?
napisz mi czekam
31 sty 20:02
gumiś: Teraz tak;
Δ= 0 czyli m2 -4m =0 czyli m(m-4)=0 czyli m=0 lub m= 4
więc dajemy odp;
równanie z parametrem ma jedno rozwiazanie
gdy m=0 lub m= 4
31 sty 20:05
gumiś: No jesteś ? chcesz sie nauczyc czy chcesz gotowca?
napisz mi?
31 sty 20:05
kasia: jestem chce sie uczyć no łapie o co chodzi
31 sty 20:08
kasia:
31 sty 20:08
kasia: a tam co mi sie pytałąes to ze wzoru delty b2-4ac
31 sty 20:09
kasia: i ze wzoru skróconego mnożenia
31 sty 20:10
kasia: i to jest tyle tego pirwszego

?
31 sty 20:14
gumiś: Teraz w tym samym zad odpowiadamy kiedy sa dwa rozwiazania?
czyli Δ>0 czyli m(m-4)>0 a to
----------------- ------------------
+ + + + I I + + +
najlepiej tak --------------0------------------4------------>m
I - - - - - I
---------------------
bo ramiona paraboli m2 -4m do góry ( dlatego taki wykres)
już widzisz gdzie Δ>0 a gdzie <0
czyli Δ>0 ( + + )gdy m€ (-∞, 0) U (4,∞) czyli wtedy są dwa rozwiazania
równania z parametrem
Δ<0 ( - - - ) to m € ( 0, 4) ---- wtedy równanie z parametrem jest sprzeczne
31 sty 20:16
kasia: aha no widze i rozumiem
31 sty 20:18
gumiś:
Te odp: to do pierwszego przykładu!
drugi przykład napisz teraz jeszcze raz poprawnie!
31 sty 20:18
gumiś: Ok!
dawaj drugi!

też zrozumiesz! to łatwe naprawdę
31 sty 20:19
gumiś:
W drugim jest tak?
(2 -m)X2 +(m-2)x - m+2=0 tak?
więc a = 2-m b= m -2 c= - m +2
podstaw i oblicz deltę ok! tylko sie nie pomyl
31 sty 20:21
gumiś: No co jest? jesteś ? czy spasowałaś ?
31 sty 20:22
gumiś: Acha! .... trudno! ... jak nie to nie!
31 sty 20:26
kasia: jestem ale tak szybko piszesz ze nie nadązam
31 sty 20:26
gumiś: Ok! bo już myslałam ,że się poddałas ?

policzyłaś deltę ? dawaj jaka Ci wyszła sprawdzę ?
31 sty 20:30
kasia: m-22 - 4*2-m*(-m+2)= m2 -4x+4-8-4m+4m-8
31 sty 20:30
gumiś: Skad ten x w delcie? niw może go tam absolutnie być !
Napisz jeszcze raz i zredukuj wyrazy podobne
31 sty 20:32
kasia: czili jest równa m2-12m-12
31 sty 20:33
kasia: pomyliłam sie m2 -4m+4-8-4m+4m-8 = m2 -4m-16
31 sty 20:35
gumiś:
Δ= (m-2)2 - 4*( 2 -m) *( -m +2) =
= m2 -4m +4 -4( 4 - 2m - 2m +4)=
= m2 -4m +4 - 16 +8m +8m - 16=
= 2m2 +12m -12
taka ma być delta
31 sty 20:35
kasia: dobrze
31 sty 20:35
gumiś:
Z tego wszystkiego i ja sie pomyliłam powinna być;
-3m2 +12m - 12 na bank
31 sty 20:37
kasia: - 4*( 2 -m) *( -m +2) z teho wysło ci to-4( 4 - 2m - 2m +4)=
a nie powino być -8+4m +4m-8
31 sty 20:39
gumiś:
bo w tym ostatnim powinnam zapisać -4( 4 - 2m -2m +m2)
31 sty 20:40
kasia: a nie masz racje bo najpierw robie nawiaSY A POTEM MNOŻĘ PRZEZ 4

POMYŁKA ZAMOTAŁAM SIĘ
31 sty 20:41
gumiś:
już widzisz co źle napisałam
( patrząc w klawiature nie zauważyłam tego + m
2
bo licze to na piechotę !
31 sty 20:42
gumiś:
Oj mam. mam bo tak jest widzisz juz to chyba ? co?
31 sty 20:43
kasia: KOŃCÓWKA ZAMIAST -12 POWINNA WYJŚĆ -4 BO OBLICZYŁĄM TERAZ
31 sty 20:48
kasia: MOŻESZ

? SPRAWDZIĆ
31 sty 20:49
kasia: I JAK DOBRZE MÓWIE CZY ŹLE
31 sty 20:53
gumiś:
teraz jak już mamy delte to podobnie jak w poprzednim!
ale jeszcze teraz dochodzi założenie że a≠0
nasze a= 2-m czyli 2-m≠0 to
m≠ 2 to ważne
Δ=0 to -3m
2 +12m -12=0 / :3
- m
2 +4m - 4=0 to możemy zapisac tak
- ( m
2-4m +4) =0
czyli - (m -2)
2 = 0 to oznacz że m= 2 czyli wtedy jedno rozwiazanie
ale równanie nie będzie kwadratowe ,bo m≠2 ( będzie liniowe)
dla Δ>0 mamy - (m -2)
2 >0 / (-1)
czyli (m-2)
2 <0 --- a to sprzeczność
czyli równanie z parametrem nie może miec dwu rozwiazań nigdy
teraz
Δ<0 czyli - (m-2)
2 <0 / *(-1)
(m -2)
2 >0 a to dla każdego m € R -{2}
czyli odp;
równanie z parametrem ma jedno rozwiazanie gdy m= -2
nie ma rozwiązań gdy m € R- {-2}
i nigdy nie może mieć dwu rozwiązań ! tyle!
31 sty 20:55
gumiś: ojjjjjj
znowu wybiłam - 2 a powinno być 2
m€ R - {2} m = 2
31 sty 20:56
kasia: jestes

?
31 sty 20:56
gumiś:
No niestety ale delta Twoja źle policzona !
ma być - 3m
2 +12m - 12 i tylko tak


!
31 sty 20:58
kasia: ok wiem to teraz bedzie trzeci przykład
31 sty 21:05
kasia: wiem zamiasy 4*4 to dodałam 4+4

mądra jestem jestem zmeczona bo dała mi od matmy 16
zadań i tylko te parametry mi zostały
31 sty 21:07
gumiś:
Dawać trzeci? czy sam juz dasz radę ?
policz delte teraz sie nie pomyl ! ok?
31 sty 21:13
kasia: ok
31 sty 21:15
kasia: a=m-1
b=2m
c=m+1
delta = 4m
2 -4(m-1)(m+1)= 4m
2 -4( m
2 +m-m-1)=4m
2-4m
2+4=4
dobrze
31 sty 21:20
gumiś:
Δ=4 bo wszystko sie zredukuje taK?
czyli jaki wniosek : sa zawsze dwa rozwiązania dla każdego m
z wyjatkiem m =1 bo wtedy zobacz ,że a= m-1
czyli a bedzie równe zero czyli równanie będzie liniowe
więc ma tylko jedno rozwiazanie!
zatem odp do zad 3/
jest;
dla m= 1 równanie liniowe i ma jedno roawiązanie
a dla m€ R - {1} Δ= 4 czyli >0 więc dwa rózne rozwiązania !
To wszystko!
Rozumiesz już troszkę te zadanka ? Powodzenia
31 sty 21:21
gumiś:
Pieknie ! tym razem ok
31 sty 21:21
kasia: nooo zrozumiałam dzięki ci bardzo
31 sty 21:27
Zuza: potrzebowałabym pilnie o pomoc w zadaniu bo nie bardzo pamietam jak sie robilo takie zadania.
dla jakiej wartości parametru m równanie (m+2)*x2−4mx+(4m−1)=0 ma 2 pierwiastki dodatnie.
26 sty 19:43