jak sie za to zabrac ?:))
ola: z5+8z=0
26 sty 07:56
zak: z(z4+8)+0
26 sty 08:01
ola: czyli dalej rozumiem:
z = 0 lub z4 + 8 = 0
z4 = − 8
i jak dalej ?
bedzie to pierwsiatek (stopnia IV) 4√−8 ?
26 sty 08:10
zak: w jakim zbiorze rozwiazujesz to równanie w R czy zespolonym
26 sty 08:23
ola: zespolonym wiec domyslam sie ze beda cztery rozwiniecia ?
26 sty 08:26
zak: tak
26 sty 08:29
ola: czy moglbys pomoc w ich rozwiazaniu ?
26 sty 08:30
zak: musze leciec
26 sty 08:34
ICSP: Może za chwilkę spojrzę na ten przykład
26 sty 12:02
ICSP: z
5 + 8z = z(z
4 + 8)
z
4 + 8
Zakładam że t = z
2
t
2 + 8 = 0
Δ = −32
√Δ = 4
√2i
t = z
2 ⇔ 2
√2i = z
2 ⇔ z =
√2√2i v z = −
√2√2i
t = z
2 ⇔ −2
√2i = z
2 ⇔ z =
√−2√2i v z = −
√−2√2i
z
5 + 8z = 0 ⇔ z = 0 v z =
√2√2i v z = −
√2√2i v z =
√−2√2i v z = −
√−2√2i.
Możliwe że jakieś błędy popełniłem, ale raczej jest dobrze.
26 sty 12:11
Trivial:
z5 + 8z = 0
z(z4 + 8) = 0
z4 + 8 = 0 lub z = 0
z4 = −8
z4 = 8*eiπ
z0 = 23/4eiπ/4
z1 = 23/4eiπ/4 + iπ/2
z2 = 23/4eiπ/4 + iπ
z3 = 23/4eiπ/4 + i3π/2
26 sty 12:12
ICSP: Trival jak ty to zrobiłeś?
26 sty 12:14
Trivial: Z postaci wykładniczej.
26 sty 12:15
ICSP: Pierwszy raz widzę coś takiego na oczy
26 sty 12:16
Trivial:
Być może to ułatwi:
eix = cosx + isinx
26 sty 12:17
Trivial:
Można to teraz zamienić na postać algebraiczną.
| | √2 | | √2 | |
z0 = 23/4( |
| + i |
| ) = 23/4(2−1/2 + i2−1/2) = 4√2 + 4√2i |
| | 2 | | 2 | |
z
1 = −
4√2 +
4√2i
z
2 = −
4√2 −
4√2i
z
3 =
4√2 −
4√2i
26 sty 12:25
ICSP: To może mi powiesz gdzie błąd popełniłem?
26 sty 12:30
Trivial:
Nigdzie. Po prostu nie doprowadziłeś tego do końca.
z = a + bi
Musisz wyliczyć a, b i pamiętać, że są to liczby rzeczywiste.
26 sty 12:34
Trivial: (u Ciebie i jest pod pierwiastkiem)
26 sty 12:35
ICSP: A mógłbyś pokazać jak przejść z mojej postaci do postaci a +bi?
26 sty 12:36
Trivial:
No dobrze. Policzmy
√ i .
z =
√ i
z
2 = i
z = a + bi
(a + bi)
2 = i
a
2 − b
2 + 2abi = i
a
2 − b
2 = 0
4a
4 − 1 = 0
(2a
2 − 1)(2a
2 + 1) = 0
(
√2a − 1)(
√2a + 1)(2a
2 + 1) = 0
b = ±2
−1/2
√ i = ±(2
−1/2 + 2
−1/2i)
I od miejsca, gdzie wyliczyłeś t przyjmujesz te wartości, potem się coś uprości, a dla t
2
jeszcze przyjmujesz, że i =
√−1 i wszystko ładnie wychodzi.
26 sty 12:45
ICSP: Muszę sobie to zapisać. Co znaczy taki znaczek: ±?
26 sty 12:47
Trivial: Dwa rozwiązania.
x = ±1 ⇔
x = 1 lub x = −1.
26 sty 12:48