prawdopodobienstwo
abonament: Pmalowany klocek sześcienny pocięto na 1000 jednakowych sześcianików. Oblicz prawdopodobienstwo
wyciagniecia:
a) sześcianika pomalowanego na jednej scianie
b) sześcianika pomalowanego na dwóch ścianach
c) sześcianika pomalowanego na trzech ścianach
d)sześcianika niepomalowanego
26 sty 05:55
abonament: wie ktoś?
26 sty 15:21
Basia:
te, które są "na rogach" mają pomalowane trzy ścianki i jest ich 4
te, które są "na krawędziach", ale nie na rogach mają pomalowane dwie ścianki i jest ich
12*8 = 96
(12 − liczba krawędzi, 8 na każdej)
te, które są na ścianach zewnętrznych, ale nie na krawędziach i nie na rogach mają pomalowaną
jedną ściankę i jest ich 6*8*8 = 6*64=384
(6 − liczba ścian, 8*8 na każdej)
niepomalowanych masz 1000−4−96−384=....
26 sty 15:27
ICSP: Basiu a czy klocek sześcienny nie ma dwóch podstaw na których są po 4 rogi?
26 sty 15:28
Basia:
oj ma, ma
oczywiście tam ma być 8
26 sty 15:30