Ciągi
arek: trzy rozne liczby tworza ciag geometryczny, liczby te sa jednoczesnie, 8, 35 i 143 wyrazem
pewnego ciagu arytmetycznego, wyznacz te liczby jesli wiadomo, ze ich suma rowna jest 567
26 sty 02:19
Bizon: te liczby to: x ... xq .... xq2 ............. 1) x+xq+xq2=567
ale jednocześnie:
a8=x
a35=xq a35−a8= 27r ⇒ xq−x=27r ⇒ 2) x(q−1)=27r
a143=xq2 a143−a35=108r ⇒ xq2−xq=108r ⇒ 3) xq(q−1)=108r q=108/27=4
moźemy podzielić trzecie równanie przez drugie bo x≠0 ani też q≠1
wstawiając q=4 do równania 1) x+4x+16x=567 21x=567 x=27
a więc: 27 108 432
26 sty 12:35
Miłosz: A jak rozwiązać to na 2 sposób . Jakie trzeba zrobić przekształcenia żeby dotrzeć do →
q2−5q+4=0
26 sty 12:51
Bizon: Poprostu inaczej rozwiązując układ tych trzech równań.
q
1=1 musisz odrzucić jako sprzeczny w warunkach zadania
26 sty 13:15