wielomiany
z: mam problem?
oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u , nie wykonując dzielenia,
w(x)=x7−33x+11 , u(x)=(x+1)(x−2)
26 sty 00:27
z: wartość wielomianu
w(−1)=43, w(2)=73
i co dalej z tym
26 sty 00:31
Gustlik: Reszta z dzielenia może mieć stopien co najwyżej o 1 mniejszy niż dzielnik, w tym przypadku
będzie liniowa, bo dzielisz przez funkcję kwadratową.
R(x)=ax+b
Liczysz:
R(−1)=W(−1)=(−1)7−33*(−1)+11=−1+33+11=43
R(2)=W(2)=27−33*2+11=73
Podstawiasz (−1) i 2 do reszty:
{ a*(−1)+b=43
{ a*2+b=73
i rozwiąż ten układ równań, a potem podstaw obliczone a i b do reszty.
26 sty 00:38
z: dzięki za pomoc , zgadza się
26 sty 00:44