Płaszczyzny mnie splaszczyly wiec ide z pomoca :))
Ania: Znaleźć płaszczyzne która jest prostopadła do prostej:
L: x/2 = 4−y = (z−6)/−3
przechodzaca przez punkt ( 0 , 4 , 6 )
26 sty 00:24
Karol: trzeba wychodząc z punktów przejść do wektora który ma być ortogonalny do tej płaszczyzny i
skorzystać z iloczynu wektorowego czy tam skalarnego.. pardą ale nie jestem pewien który to.
26 sty 01:17
AS:
| | x | | y − 4 | | z − 6 | |
Równanie prostej: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −1 | | −3 | |
Równanie płaszczyzny: 2*(x − 0) − 1*(y − 4) − 3*(z − 6) = 0
2*x − y − 3*z + 22 = 0
26 sty 10:15
Ania: a dlaczego jest dodane −1 w drugim parametrze ? Dzieki za pomoc
26 sty 10:35
AS: Bo równanie prostej ma postać
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
Licznik musi się zaczynać od
y a w temacie jest −y więc musiałem
licznik i mianownik pomnożyć przez −1
26 sty 12:14