matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka przez częsci
paulina:
∫ arcsinxdx
26 sty 00:07
M:
6 kwi 06:55
M:
1 cze 10:36
Leszek:
najpierw przez części
1
f ' (x) = 1 ⇒ f(x) = x ; g(x) = arcsinx ⇒ g ' (x) =
√
1−x
2
x
∫ arcsinx dx = x arcsinx − ∫
dx
√
1−x
2
t
podstawienie : 1−x
2
= t
2
⇒ dx = −
dt
x
x
czyli ∫
dx = ∫ dt = t =
√
1−x
2
√
1−x
2
1 cze 11:05